Geschiedenis BBC Helios SanoRice Zottegem

Helios werd gesticht in 2002 uit een fusie van Juventus Zottegem en Patro Velzeke dat zelf eerder BBC Krypton had opgeslorpt. Beide Zottegemse clubs speelden in sportzaal Helios en het toenmalig bestuur gaf de nieuwe fusieclub dezelfde naam mee.


Juventus werd gesticht in 1953 en kende zijn sportieve hoogtepunten eind de jaren zeventig en begin de jaren tachtig. De ploeg was toen top in Derde Nationale en speelde in die periode ook een kwartfinale in de Beker Van België tegen het grote Maes Pils Mechelen. Meeste bekende jeugdproducten van Juventus waren Lieven Van De Keere en Hans De Paepe die beiden jaren in eerste nationale speelden. Stef Nimmegeers en Stef Van Helleputte speelden in derde nationale. Vooraleer in sportzaal Helios te belanden in 1978 speelde Juventus onder andere in Bevegem waar de huidige tennistereinen zijn, op het Heilig Hartplein, op de markt, aan het Koninklijk Atheneum en op het Zavelken.

Patro Velzeke werd gesticht in het jaar 1968. De club die zijn oorspronkelijke thuishaven had naast de kerk in Velzeke speelde ooit voor de titel in Eerste Provinciale. In diezelfde jaren werden legendarische derby’s uitgevochten met Juventus en Houtem. De meest bekende jeugdproducten van Patro zijn Patrick Van Rossem (vader van tweemalig speler van het jaar Sam ), Jan Van Houcke, Franky De Mulder, Ludo Keerstock en Marnix De Troyer die het allen schopten tot nationale.

De fusie in 2002 was onmiddellijk een schot in de roos en na het eerste jaar in eerste provinciale promoveerde de club al onmiddellijk naar Landelijke waar het tot op heden, op 1 jaar na onafgebroken in speelde. BBC Helios groeide sinds de fusie onafgebroken. Het aantal leden en het aantal ploegen steeg jaar na jaar. Het jaar van de fusie trad Helios als enige ploeg in Oost –Vlaanderen aan met 4 seniors mannenploegen. Daarnaast waren er een Dames Seniorsploeg en 4 jeugdploegen. Vandaag telt de Club naast 4 seniors herenteams ook 17 jeugdploegen.


Zowel jongens als meisjes kunnen vanaf de eerste kleuterklas terecht om het spel te leren. Ze worden begeleid door tal van gediplomeerde trainers.

Op het einde van het seizoen 2022-2023 namen we afscheid van zaal Helios in het centrum van Zottegem. Alle ploegen spelen in de Bevegemse Vijvers waar ook het merendeel van de trainingen plaats vinden. Voor de trainingen dient er ook beroep gedaan te worden op de sporthal vn het KAZ te Zottegem.